Tips voor het kopen van een goede radiator

Waar vroeger ieder huis voorzien was van een verwarming, is die ouderwetse stijl nu in veel huishoudens vervangen door een moderne variant; de designradiator.

Deze radiator is modern, functioneel en staat super strak in jouw nieuwe badkamer. Daarnaast is het een item wat haast net zo mooi oogt als je andere badkamermeubels. Lees dit artikel dus snel door om erachter te komen wat je moet weten voor de aanschaf van een hippe designradiator. Daar ga je geen spijt van krijgen!

De reden voor het kopen van een designradiator
Als je nog niet genoeg overtuigd was, willen we nog wel even voor je opsommen waarom je zo’n designradiator in je nieuwe badkamer zou moeten plaatsen.

Zeker bij een nieuwe badkamer wil je alles in één keer mooi, strak en goed doen.

Duurzame onder de douche

Een designerradiator is zo’n item dat niet alleen nodig is in je badkamer, maar de badkamer ook meteen een extra touch geeft. En wist je dat een designradiator helemaal niet veel ruimte in beslag neemt? Ook geschikt voor kleine badkamers, dus!

De voordelen van een designerradiator

  • Hij neemt niet veel ruimte in beslag;
  • Hij roest niet;
  • Vergt niet veel onderhoud;
  • Gaat lang mee;
  • Je kunt hem aan de muur hangen.

Wat een voordelen, hè? Vooral dat laatste punt is in kleine badkamers een absolute zonzijde. Meubels (en in dit geval dus ook designerradiators) die je aan de muur kunt hangen, neemt ogenschijnlijk minder ruimte in beslag. Zeker wanneer je voor een witte radiator gaat, want lichte kleuren ogen ruimtelijker. Maar dat wist je vast zelf ook al te bedenken!

De verschillende materialen op een rij

Nu je weet dat een designradiator een must is in jouw nieuwe badkamer, wordt het tijd om na te denken over het materiaal dat je gaat kiezen. De meest voorkomende materialen zijn bij een designerradiator staal, roestvrijstaal of aluminium. Nu weet je misschien niet direct wat de beste optie is, dus dat leggen we graag nog even verder uit. Alle drie de materialen zijn afgewerkt met een coating, kunnen goed tegen vocht en laten roestvorming vrijwel niet voorkomen. Dus wat zijn de verschillen?

Wel of geen designerradiator van staal?

Staal is het meest voorkomende materiaaltype wanneer het op designerradiatoren aankomt. Dat is natuurlijk niet zonder reden. Staal heeft een aantrekkelijke prijs. Een nieuwe badkamer inrichten kan prijzig zijn, maar gelukkig kun je daar bij je radiator op besparen met dit materiaaltype. Daarnaast is het verkrijgbaar in verschillende kleuren en vormen. Maar wist je dat dit materiaal veel warmte blijft uitstralen in de badkamer, zelfs wanneer de radiator uit staat? En de coating van je stalen designerradiator kan op lange termijn minder mooi worden, wanneer deze veel met vocht in aanraking komt.

Een designerradiator van roestrijstaal
Roestvrijstaal (RVS) is een materiaalsoort dat eigenlijk geen onderhoud nodig heeft. Zoals de naam al zegt, gaat een designerradiator van dit type nooit roesten. Wel zo fijn voor wie de badkamer zo lang mogelijk mooi wil houden. Er komt bovendien een fijne warmte van dit type radiator af en het uiterlijk van RVS oogt tijdloos. Hebben jij en je partner qua inrichting niet altijd dezelfde smaak, dan kunnen jullie hierover haast geen onenigheid krijgen. RVS is echter wel een vrij duur materiaal. En niet ieders portemonnee wordt daar vrolijk van.

Wordt het misschien toch aluminium?

Tegenwoordig worden steeds meer badkamers in moderne huizen voorzien van een designerradiator die van aluminium is gemaakt. Dat is natuurlijk niet geheel zonder reden. Aluminium is namelijk gemakkelijk te installeren doordat het zo licht is. Het is een materiaalsoort dat goed tegen vocht kan en daardoor niet snel roest. Je designerradiator warmt snel op en koelt snel af, wanneer je voor aluminium kiest. Het is dus een milieubewuste keuze en daar houden we van! Het is eigenlijk zelfs de beste geleider van warmte die er bestaat.

Hoeveel vermogen heb je nodig in huis?
Je designerradiator kan pas echt voor plezier in de badkamer zorgen wanneer deze voldoende vermogen heeft. Er is niets zo rot als een warme badkamer binnenstappen, die bij nader inzien lang niet zo warm is als je had verwacht. Je designerradiator moet dus over voldoende vermogen beschikken. Ook omdat dit voorkomt dat er schimmels in je badkamer voorkomen. Een goed werkende radiator verwarmt de ruimte en daardoor ontstaat er minder snel condens. De temperatuur in de badkamer blijft dan gewoon goed op peil.

Ben je op zoek naar een klassieke of traditionele uitvoering dan kun je bijna overal wel terecht. De klassieke kolomradiatoren doen je denken aan oude victoriaanse radiatoren die ze vroeger op school hadden. Deze modellen creëren vaak een groot contrast tussen moderne meubels en je centrale verwarming.

Niet te veel, niet te weinig

Dat een te laag vermogen van je designerradiator zorgt voor ongemakken in de badkamer, weten we nu.

Maar een radiator met een te hoog vermogen is overbodig en bovendien niet milieuvriendelijk.

Het is zonde om teveel energie te verbruiken in je badkamer. Niet alleen voor het milieu, ook zeker voor je portemonnee.

Daarom moet je van tevoren even uitrekenen hoeveel vermogen jouw nieuwe, stijlvolle designerradiator nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren.

Pak je rekenmachine er maar even bij nu.

De ultieme rekensom voor het vermogen van je radiator

Wanneer je deze rekensom gaat doen, moet je eerst de lengte, breedte en hoogte van je badkamer in centimeters weten. Een meetlat erbij en opmeten maar! Het resultaat van de lengte x breedte x hoogte is het volume van de badkamer in kubieke meters (m3). Het getal wat daar uit komt, vermenigvuldig je met het getal 93.

Dit betreft het aantal Watt. De uitkomst is het benodigde vermogen voor jouw designerradiator.

Tel er voor de zekerheid 10 procent bij op wanneer je graag met het raam open doucht of als je in een hoekhuis of vrijstaande woning woont.